Quiche je jelo koje ne pravim tako često. Vjerojatno me odbije pomisao na izradu tijesta pa nadjeva pa pečenje svega skupa… Zato sam danas odlučila okušati se u ovom receptu i pomaknuti svoju granicu tolerancije na brojnost postupaka kod izrade nekog jela. Prvo me razveselila jednostavnost izrade tijesta i izostanak predpečenja. Nakon toga sam jednostavno napravila punjenje i preljev i sve se jednostavno peklo u pećnici dok nisam dobila savršen obrok za koji su svi kušači rekli da je fantastičan. Ima nešto u kombinaciji senfa i muškatnog oraščića, čini se.
QUICHE od ŠPINATA, ARTIČOKE i KOZJEG SIRA
Za tijesto:
340 g višenamjenskog brašna
1 žličica soli
1 žličica praška za pecivo
2 žlice šećera
226 g maslaca narezano na 6-8 komada i smrznuto u zip vrećici
113 ml ledene vode
Za punjenje:
1 žlica maslaca
1 poriluk
1 šalica smrznute artičoke, odmrznute i ocijeđene
1,5 šalica svježeg špinata
1/2 žličica soli
6 jaja
1,25 šalica bademovog mlijeka, bez šećera.
1/2 čajne žličice senfa
1/4 žličice muškatnog oraščića
56 g kozjeg sira
- U brašno stavite sol, prašak za pecivo i šećer. Sve promiješajte. Dodajte zatim kockice maslaca te ga rukama usitnite trljajući ga zajedno s brašnom kroz prste. Zatim dodajte vodu i kratko zamijesite dok se sve ne poveže u kompaktno tijesto.
- Tijesto stavite u kalup promjera 22 cm i držite ga u hladnjaku da ostane rashlađeno.
- Zagrijte pećnicu na 190ºC.
- Otopite maslac u tavi na srednjoj temperaturi. Dodajte poriluk i kuhajte dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte artičoke u tavu i kuhajte još 2 minute. Umiješajte špinat, začinite solju i maknite s vatre, ali stalno miješajte da špinat povene i pomiješa se s ostalim povrćem. Stavite sa strane da se ohladi.
- Zamutite jaja i bademovo mlijeko sa senfom i muškatnim oraščićem. Izvadite tijesto iz hladnjaka i napunite kalup kuhanim povrćem. Pola količine kozjeg sira rasporedite po povrću. Izlijte mješavinu s jajima preko povrća i pospite s ostatkom kozjeg sira.
- Pecite 45-55 minuta ili dok jaja ne postanu meka, a ne sluzava. Uklonite iz pećnice i ostavite da miruje 10 minuta. Poslužite toplo ili sobne temperature.
Evo, moj quiche je bio odličan, a nadam se da će i vama dobro ispasti.